Ingredienten
- 1 liter 95% alcohol
- Schil van 10 citroenen
- … ml water
- 300-400 gram suiker per liter eindproduct
Methode
- Schil de citroen (zonder wit!)
- Laat 2 weken op de alcohol intrekken
- Zeef de schillen uit de vloeistof
- Voeg het water en suiker toe
Laat de krenten en rozijnen minimaal een half uur wellen, het liefst 2 uur.
Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd 1 el van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker, kaneel en 1 tl zout erdoor. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag ontstaat.
Rasp voor de vulling de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, de rozijnen, krenten, 1 el bloem. Roer de vulling door het beslag en laat rijzen (zie hierboven).
Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
Verhit in een frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4-5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen, alvorens de volgende serie oliebollen te bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.
* De verhouding kun je naar smaak bepalen. Een klassieke jam maak je met een verhouding 1:1. Een jam zonder suiker kan ook!
In bramen zit heel veel pectine, dus is er geen geleisuiker nodig