Limonchello

Ingredienten

  • 1 liter 95% alcohol
  • Schil van 10 citroenen
  • … ml water
  • 300-400 gram suiker per liter eindproduct

Methode

  • Schil de citroen (zonder wit!)
  • Laat 2 weken op de alcohol intrekken
  • Zeef de schillen uit de vloeistof
  • Voeg het water en suiker toe

Rozebotteljam

Ingredienten

  • 1 kilo rozebottels
  • 250 gram suiker
  • 250 gram geleisuiker
  • 200 ml sinaasappelsap
  • Citroensap
  • 1 skaneelstokje
  • Jampotjes

Methode

  • Was de rozebottels, snij de stelen en kroontjes er af en snij ze in tweeen.
  • Optioneel: verwijder de pitjes met een lepeltje
  • Doe de rozebottels in een pan met het sinaasappelsap
  • Breng het geheel aan de kook en laat koken totdat de rozebottels pulp zijn geworden.
  • Pureer met een staafmixer
  • Zeef de rozebottels om de pitjes te verwijderen
  • Voeg de suiker, het kaneelstokje en citroensap naar smaak toe
  • Laat een paar minuten doorkoken
  • Doe de jam heet in de schone jampotjes en zet ze gesloten op zijn kop om af te koelen

Tipsfreubelen

  • Gebuik voor het zeven een fijne zeef. Neteldoek/kaasdoek is te fijn (tenzij je van gedoe houdt)
  • Rozebottel en duindoorn groeien vaak naast elkaar. Gebuik bij dit recept ook een gedeelte duindoornbes!

Oliebollen

Ingredienten

  • 150 ml bier
  • 300 ml lauwe melk
  • 500 g bloem
  • 1 zakje gist
  • 20 gr boter
  • 1 tl suiker
  • 1 tl zout
  • 1 tl kaneel
  • 1 ei
  • 75 g krenten (of appelblokjes)
  • 75 g rozijnen
  • 1 citroen

Methode

Laat de krenten en rozijnen minimaal een half uur wellen, het liefst 2 uur.

Laat het ei en de melk op kamertemperatuur komen. Houd 1 el van de bloem apart. Doe voor het basisbeslag de rest van de bloem in een beslagkom en schep de gist, suiker, kaneel en 1 tl zout erdoor. Klop het ei los. Maak in het midden van de bloem een kuiltje en schenk het losgeklopte ei erin. Schenk al roerend met een houten lepel of kloppend met een mixer de melk erbij. Blijf roeren of kloppen tot een glad beslag ontstaat.

Rasp voor de vulling de gele schil van de citroen en pers de vrucht uit. Besprenkel de blokjes appel in een kom met citroensap en schud ze om met het citroenrasp, de rozijnen, krenten, 1 el bloem. Roer de vulling door het beslag en laat rijzen (zie hierboven).

Dek de kom af met vershoudfolie en laat het oliebollenbeslag op een warme, tochtvrije plaats 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.

Verhit in een frituurpan de olie tot 175 °C. Doop de ijsbolletjestang in de hete olie en schep uit het gerezen beslag een bolletje. Laat het bolletje in de hete frituurolie glijden door de tang boven de olie in te knijpen. Frituur 4-5 oliebollen tegelijk in ca. 5 min. goudbruin en gaar. Keer de oliebollen halverwege de baktijd, als ze dat niet vanzelf doen. Neem de bollen met een schuimspaan uit de olie en laat ze in een met keukenpapier bekleed vergiet uitlekken. Laat de frituurolie eerst weer op juiste temperatuur komen, alvorens de volgende serie oliebollen te bakken. Leg de oliebollen op een schaal en bestrooi ze royaal met poedersuiker.

Kombucha

Ingredienten

  • 1 liter water
  • 75 gram suiker
  • 25 gram honing
  • 1 eetlepel thee
  • 1 Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast
  • 50 ml oude kombucha

Methode

  • Kook het water met de thee, suiker en honing
  • Schenk in een kan
  • Voeg de scoby met oude kombucha toe als het vocht op kamertemperatuur gekomen is
  • Laat 2 weken fermenteren
  • Vul flessen af en bewaar deze in de koelkast

Tips

  • Gebruik Hibiscus in plaats van thee
  • Was de SCOBY na het afvullen in lauw water alvorens hem weer in de volgende batch te gebruiken

Gemberbier siroop

Ingredienten

  • 1 kilo suiker
  • 500 ml water
  • 300 gr gember
  • 1 spaanse peper zonder pitjes
  • 5 Kruidnagelen (optioneel)
  • 2 eetlepel citroenzuur

Methode

  • Verpulver de gember
  • Snij de peper in stukjes
  • Doe alle ingredienten in een pan
  • Breng het geheel aan de kook
  • Laat even doorkoken
  • Doe de siroop na afkoeken in flessen

Tips

  • Laat de siroop op een lepel afkoelen om te bepalen of deze al iets stroperig is (en om te proeven natuurlijk!)
  • Bewaar de siroop in de koelkast (of een gedeelte zelfs in de vriezer) omdat deze anders kan gaan schimmelen

Droge worst

Ingredienten

  • Vlees
  • Varkensdarm
  • Nitrietzout

Methode

  • Snij het vlees in stukjes die makkelijk in de vleesmolen passen
  • Voeg per kilo vlees 22 gram nitrietzout toe
  • Voeg 50 ml per kilo vlees zure vloeistof toe om de pH wat te verlagen
  • Voeg de overige kruiden toe
  • Maal het vlees met de grofste stand van de vleesmolen
  • Doe de darm op de vultuit en plaats deze op de vleesmolen (zonder mes)
  • Vul de darm met het vleesmengsel
  • Knoop de worsten
  • Hang de worsten te drogen (het liefst in een ietwat warme omgeving met hogere luchtvochtigheid) totdat het fermentatieproces op gang is gekomen (kijk naar de kleur van de worst)
  • Laat de worsten 2 weken drogen

Crème brûlée

Ingredienten

  • 500 ml slagroom
  • 5 eierdooiers (+ 1 veiligheidsdooier)
  • 100 gram suiker
  • 1 vanillestokje
  • 1 steranijs
  • Een weining bruine basterdsuiker

Methode

  • Breng de room tegen de kook aan met het vanillestokje en de steranijs. Laat 15 minuten intrekken.
  • Klop ondertussen de eierdooiers met de suiker (goed mengen, niet luchtig kloppen!)
  • Voeg de warme room bij het eierdooiermengsel door een zeef en roer rustig door
  • Verdeel het mengsel over de bakjes
  • Zet de bakje in de oven op 100 graden totdat de custard gestold is
  • Laat afkoelen en zet daarna in de koelkast om op te stijven
  • Verdeel vlak voor het opdienen een dun laagje basterdsuiker over de bakjes en bruleer voorzichting totdat de suiker gecarameliseerd is

Tips

  • Als er schuim op de bakjes staat, kun je dit wegkrijgen door heel kort de brander er even op te zetten

Bramenjam

Ingredienten

  • Bramen
  • Rietsuiker*
  • 1 citroen
  • Jampotjes

* De verhouding kun je naar smaak bepalen. Een klassieke jam maak je met een verhouding 1:1. Een jam zonder suiker kan ook!

Methode

  • Doe de bramen en de suiker in een pan
  • Duw de bramen een beetje kapot zodat er wat sap uit komt
  • Zet de pan op het vuur en meng de rietsuiker en de bramen tot een prutje
  • Breng het mengsel aan de kook (let op: het kan gaan schuimen!)
  • Kook het mengsel door tot het een geheel is, en bij afkoeling in een gel verandert
  • Doe heet in een jampotje, doe de deksel er op en zet op zijn kop weg (zodat de binnenkant helemaal gesteriliseerd wordt)
  • Zet het potje na een kwartier ofzo rechtop om de jam naar beneden te laten zakken

Achtergrond

In bramen zit heel veel pectine, dus is er geen geleisuiker nodig

Tonic

Ingredienten

  • 500 ml water
  • 250 gram rietsuiker
  • 2,5 eetlepel kinabast
  • 1 eetlepel citroenzuur
  • Sap en rasp van 1 limoen
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel
  • 0,5 eetlepel kardamon
  • 0,5 eetlepel piment

Methode

  • Kook de kinabast in het water
  • Voeg het citroenzuur toe
  • Laat afkoelen totdat het extract lauw is
  • Voeg de citrusmeuk toe
  • Los de suiker er in op