Fer’s Tiramisu

Ingrediënten

  • 1 pak savoyardes (in uiterste geval lange vingers)
  • 250 gr mascarpone-kaas
  • 2 eieren (gesplitst)
  • 100 gr suiker (of 60 gr fructose).
  • 2 gelatine blaadjes
  • ½ kopje zeer sterke koude koffie
  • borrelglas Amaretto
  • Schaal (10 cm hoog, 20cm in vierkant)
  • Cacaopoeder

Methode

  • Gelatineblaadjes weken in koud water.
  • Eiwitten met helft van suiker stijfkloppen en koud wegzetten.
  • Eigeel met andere helft van suiker romig kloppen tot ze bijna crême-wit van kleur zijn (duurt plm. 5 minuten). Mascarpone voorzichtig mengen met eigeel-massa.
  • Amaretto warm maken (1/2 minuut in magnetron). Uitgeknepen gelatineblaadjes oplossen hierin en daarna door eigeel-mascarpone mengen. Koud wegzetten.
  • Bodem schaal geheel bedekken met lange vingers (suikerkant naar boven) en deze goed inkwasten met zeer sterke koude koffie.
  • Eiwit en mascarpone-mengsel uit koelkast nemen. Eiwit voorzichtig door mascarpone-mengsel spatelen zodat mooie luchtige massa ontstaat. Helft van deze massa over laag lange vingers gieten. Nieuwe laag lange vingers hierover en deze weer ruim inkwasten met de koffie en besprenkelen met wat amaretto. Andere helft mascarpone mengsel hierover.
  • Afgedekt 3 á 4 uur in koelkast laten opstijven
  • Vlak voor opdienen uit koelkast nemen en bestuiven met een ruime laag cacaopoeder.

Zoete aardappelsoep met Pinda’s

Ingredienten:

2 eetlepels olie
2 grote uien
3 grote tenen knoflook
2 wortels
3 stengels bleekselderij
3 tomaten
1 eetlepel verse gember
1 rode peper
1 kilo gram zoete aardappel
1,5 liter water + 3 blokjes groentebouillon (of kipbouillon)
1/2 cup (=125 ml) pindakaas
1,5 theelepel komijn
1 limoen
200 ml melk of cocosmelk

Een handvol geroosterde pinda’s
Verse koriander

• Snij ui, wortel, knoflook en bleekselderij fijn. Verhit olie in een soeppan en bak deze op medium vuur tot ze zacht zijn – ongeveer 10 minuten. Voeg gember toe.

• Schil de aardappels en snij ze in blokjes. Snij de tomaten in blokjes. Was de blokjes zoete aardappel met koud water. Voeg aardappel toe samen met tomaten, water en bouillonblokjes. Breng aan de kook en laat koken tot de aardappels zacht zijn.

• Pureer de soep met de staafmixer. Voeg pindakaas toe, komijn en limoensap. Haal de pitjes uit de peper en snij deze in ringetjes. Voeg deze toe aan de soep. Voeg melk en cocosmelk toe. Breng de soep op smaak met zout en peper.

• Snipper de verse koriander en hak de pinda’s grof.

• Schep de soep in kommen en strooi in elke kom wat koriander en gehakte pinda’s.

 

Mini-Fatty

Vandaag een eerste poging gedaan om een Fatty te maken. Een mini Fatty om eerlijk te zijn…

  • 1 ons ontbijtspek
  • 1 ons rundergehakt

Kruiden in de gehakt: Komijn, beetje italiaanse kruiden, zout

Vulling

  • Feta
  • gedroogte tomaat
  • Jallepeno pepers

45 minuten op de Anywhere, indirect met extra rookmot. Helemaal goed! Geslaagd experiment!

Optioneel een simpele salsa erbij. Wat zurig om het vet wat af te breken.

  • Tomaat
  • Rode ui
  • Balsamico azijn
  • Olie
  • Peper en zout

De Do Dip

Ingrediënten

  • Roomkaas
  • Crème Fraiche
  • Grote lepel Mayonaise
  • Chilisaus
  • Geraspte kaas
  • Koriander
  • Cherrytomaatjes

Methode

  • Doe een laag roomkaas onder in de schaal
  • Verdeel hierover de in partjes gesneden tomaatjes
  • Meng de crème fraiche met een grote lepel mayonnaise en verdeel het over de tomaatjes
  • Doe de chilisaus er over heen
  • Doe de graspte kaas er over heen
  • Doe koriander er overheen
  • Smullen met tortilla chips

Gallische burger

Deze burger heeft de Oud&Nieuw cook-off 2017 gewonnen bij mij thuis 😉

  • 500 gr varkensgehakt
  • 150 gr zwijnvlees mager
  • Verse dragon
  • 1 teen Knoflook
  • Halve rode ui
  • Peper en zout

Doe het zwijnvlees met dragon, knoflook en rode ui in de staafmixer gehaktbakje met mes. Daarna door het varkensgehakt een kneden.

Let op dat je deze burger goed helemaal gaar bakt op de BBQ, het blijft natuurlijk varkensvlees. Voeg een beetje extra rookmot toe aan de bbq voor de extra rooksmaak.

Toppings:

Rode kool

Ingredienten

  • Rode kool
  • Appel
  • Uien
  • Venkelzaad
  • Gerookt spek
  • Azijn (balsamico/appel/…)

Methode

  • Kneus de venkelzaden
  • Bak de venkelzaden, gerookt spek en ui in een ruime hoeveelheid olijfolie
  • Voeg de appel toe en bak even mee
  • Voeg de (ruime hoeveelheid) azijn toe
  • Voeg de rode kool toe
  • Laat ruim een uur stoven totdat het een smeuig geheel is geworden

Rode uiencompote

Rode uiencompote is een perfecte side-dish die een pittige bbq saus weer in balans brengt. Gebruik het op een hamburger, bij een broodje pulled pork of bij een pittige picanah.

  • 6 rode uien
  • sap van 1a2 sinasappelen
  • 30 ml balsamico azijn
  • 3 el. witte bastard suiker
  • olijfolie
  1. Fruit de uien in de olie
  2. sap en azijn erbij en beetje inkoken
  3. zoet maken met de suiker
  4. overtollig vocht afgieten en in de wekpot

 

Schweinshaxe

Ingredienten

  • Varkensschenkel
  • Donker bier
  • Ui
  • Knoflook
  • Zout en peper

Methode

  • Dep de schenkel droog en smeer in met peper en zout
  • Leg de schenkel in een ovenschaal op een bedje van uienringen en knoflook
  • Laat garen in een oven van 180 graden tot een kerntemperatuur van 93 graden (af en toe met bier overgieten mag)
  • Zet de oven op 230 graden, giet een beetje bier over de schenkel en laat het vel lekker knapperig bakken in 10 to 15 minuten